« Avioero
Avioerohakemus
Avioero laitetaan vireille toimittamalla avioerohakemus käräjäoikeuden kansliaan. Avioerohakemus voidaan myös lähettää kirjeessä, sähköpostitse tai faksilla. Molemmat puolisot voivat jättää yhdessä avioerohakemuksen. Yhtä lailla kuitenkin riittää, että ainoastaan toinen puolisoista jättää avioerohakemuksen. Huomionarvoista on, että toinen puoliso ei voi avioeroa mitenkään estää tapahtumasta, jos toinen sitä haluaa.
Avioerohakemusta tekevien puolisoiden tai puolison ei tarvitse eritellä tai perustella henkilökohtaisia syitä avioeron hakemiselle. Tuomioistuin ei Suomessa näitä asioita avioerohakemuksen yhteydessä tutki. Vuodesta 1988 avioerolle ei ole Suomessa enää tarvittu erityistä perustetta.
Avioerohakemus on ladattavissa sähköisesti. Sitä tarjoaa sivuillaan esimerkiksi julkishallinnon
yhteinen palvelu, Suomi.fi. Klikkaamalla alla olevasta napista, pääset suoraan hakemuksen lataussivulle:
Avioerohakemus »
Avioeron harkinta-aika
Avioeron harkinta-aika kestää puoli vuotta. Avioeron harkinta aika alkaa siitä hetkestä, jolloin puolisot jättävät yhteisen avioerohakemuksensa käräjäoikeuteen. Jos ainoastaan toinen puolisoista jättää avioerohakemuksen, alkaa avioeron harkinta-aika siitä hetkestä, kun käräjäoikeus on toimittanut tiedon asiasta myös toiselle puolisolle.
Edellä mainittuun puolen vuoden pakolliseen harkinta-aikaan on kuitenkin olemassa poikkeus. Jos puolisot ovat jo asuneet pysäytyksettä erillään vähintään viimeiset kaksi vuotta, puolisot voidaan tuomitaan avioeroon ilman kyseistä harkinta-aikaa.
Avioeron toinen vaihe
Kun avioerohakemuksen vireille jättämisestä on kulunut puoli vuotta, avioeron harkinta-aika päättyy. Tämän jälkeen on vuorossa niin sanottu avioeron toinen vaihe. Kun avioeron toinen vaihe alkaa, toisen tai kumpienkin puolisoista tulee vaatia, että käräjäoikeus tuomitsee heidät avioeroon. Tämä tapahtuu samalla tavalla kuin alussa, kun avioero laitetaan vireille ja tuomio jää odottamaan harkinta-ajan päättymistä. Avioero myönnetään automaattisesti tässä tapauksessa. Avioeroa tulee kuitenkin oikeusministeriön sivujen mukaan vaatia viimeistään vuoden sisällä harkinta-ajan alkamisesta tai muuten avioeroasia oikeudessa raukeaa.
Avioerohakemuksen yhteydessä voidaan käsitellä myös esimerkiksi elatusapuun ja huoltajuuteen liittyvät seikat. Vanhemmat voivat sopia näistä asioista keskenään ja jättää sopimuksen tuomioistuimen vahvistettavaksi. Jos puolisot eivät kykene sopimaan asioista keskenään, antaa käräjäoikeus asiasta päätöksen puolisoiden tai puolison pyynnöstä. Muita avioeron yhteydessä sovittavia asioita ovat esimerkiksi se, kumpi puolisoista jää asumaan perheen nykyiseen kotiin.
« Avioeroklikkaa linkkiä päästäksesi takaisin etusivulle