« Avioero

Avioero ulkomaalaisesta puolisosta

Oma lukunsa ovat avioliitot ulkomaalaisten puolisoiden kanssa. Tilastollisesti ulkomaalaisten kanssa solmitut avioliitot päättyvät herkemmin avioeroon. Mukana on tietysti yhtä lailla onnellisia ja kestäviä tarinoita, kuten suomalaisten välisissä avioliitoissa. Mutta koska tavallisten avioliiton haasteiden lisäksi monikulttuurisilla avioliitoilla on toisinaan vielä erilaisia lisähaasteita, tämä johtaa suurempaan eronneisuuteen.

Edellä mainittuja lisähaasteita ovat usein arjessa hiljalleen esille tulevat, toisinaan merkittävätkin, kulttuurilliset erot, koskien esimerkiksi miehen ja naisen roolia, lasten kasvatusta ja uskontoa. Osa pariskunnista on näihin jo ennalta hyvin varautunut, osalle ne tulevat pikemminkin yllätyksenä. Tietysti mukana ovat myös perinteiset syyt, joita samastakin maasta olevien kesken eteen tulee.

Monikulttuurilliset avioliitot ovatkin luoneet päättäjille aivan uuden ongelman, sillä tavat, tottumukset ja lait koskien avioliittoa poikkeavat hyvin paljon maittain. Suomessa avioeron saa kumman tahansa sitä halutessa, joissain kulttuureissa taas avioeroa ei hyväksytä ollenkaan. Ei voida siis antaa yhtä ohjetta, miten toimia tällaisessa tilanteessa.

Yhden lisähaasteen yleensä luovat vielä mahdolliset yhteiset lapset, jotka toinen puolisoista saattaa haluta viedä vieraaseen maahan mukanaan. Joskus jopa ilman toisen vanhemman suostumusta. Kummankin puolison siis kannattaa pysyä valveutuneena ja pitää kiinni oikeuksistaan, mutta vähintäänkin yhtä tärkeää on huomioida tilanteessa lapsen etu, oikeudet sekä toivomukset.

Tilastollisesti suomalaiset miehet eroavat tilastollisesti eniten entisen Neuvostoliiton alueella syntyneistä puolisoista, sekä ruotsalaisista ja virolaisista puolisoista. Suomalaiset naiset taas eroavat eniten ruotsalaisista, turkkilaisista ja marokkolaisista puolisoista.

« Avioero

klikkaa linkkiä päästäksesi takaisin etusivulle